LEGACY - JÖVŐBIZTOS SZERVEZETEKET ÉPÍTÜNK

Legacy: A szervezetfejlesztés és mi

A munkavállalók megtartása és a coaching

2018. június 08. - Legacy Kft.

megtarta_s.png

Újabb lendületet kapott a munkaerőpiac, így a jó munkaerő megtartása manapság sok szervezet számára az egyik legfontosabb stratégiai cél. Nézzük meg, a coaching - legyen szó akár egyéni, csoport-, vagy teamcoachingról – hogyan segíthet ebben.

A jelenlegi trend szerint a cégek folyamatosan szipkázzák el a munkavállalókat egymástól, legyen szó akár fizikai, akár szellemi munkásokról. Egyrészt: ez örvendetes hír, hiszen a munkavállalónak megtapasztalni saját piaci értékét, megtanulni valami újat egy másik cég keretein belül, mindenképpen hasznos. Másrészt: a cégek szívják a fogukat, hisz egy új ember betanítása bizony komoly költség. A jó munkaerő megtartása manapság sok szervezet számára az egyik legfontosabb stratégiai cél. És a fizetés meg a juttatási csomag mellett fontos szerepet játszik a megtartásban a szervezeti kultúra, a jó légkör. És persze a támogatás, amit a cég adni tud a munkavállaló fejlődéséhez. Nézzük meg, a coaching, mint egy fontos fejlesztési eszköz, hogyan segíti, segítheti a munkavállalók megtartását. Legyen szó akár egyéni, csoport-, vagy teamcoachingról.

egye_ni_1.png

Bár a coaching egyaránt alkalmas tehetségek, ígéretes kollégák fejlesztésére – mint egyfajta gyorsítósáv – és a gyengén teljesítők támogatására is, nálunk inkább az előbbi terjedt el. Ebből kifolyólag a pozícionálása a legtöbb helyen a lehetőség, hogy coach-hoz járjon valaki, kitüntetés, a cég által a munkavállalóba vetett bizalom megmutatkozása. Hiszen mi történik itt? A coachingba járó támogatást kap egy nehézség leküzdéséhez, egy következő karrierlépcső megugrásához, az új szerepkörével járó új kérdések megvizsgálásához, letisztázásához. A coaching során a hangsúly a támogatáson, a minőségi figyelmen, a meghallgatáson van. Sokszor emelik ki a coachingban résztvevő vezetők a vezetői magány témáját: a coachingban szóba kerülő érzések, kételyek, dilemmák megbeszélésre nincs más partnerük. Legyen bármi is a coaching-folyamat témája, azáltal, hogy a coaching magába foglalja a fentiek lehetőségét, és elősegíti az egyéni fejlődést, kétségkívül megtartó erő. (Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy egy olyan szervezetben, ahol van már kultúrája a coachingnak, az egyén célja a coaching-folyamat során, és a szervezet érdeke között összhang van: aminek létrehozásáért egyaránt felelős a coach, a coachee, és a coachingot megrendelő/szponzoráló vezető vagy HR-es kolléga. Mindezzel együtt természetesen előállhat az a helyzet, amikor a coachee a folyamat végére úgy dönt, máshol folytatja a pályafutását, de valljuk be, egy szervezet számára egy nem elkötelezett munkavállaló megtartása, aki nem találja meg számításait az adott helyen, aligha lehet cél.)

csoportos.png

Nézzük, hogy alakul a megtartó erő a csoportos coaching esetében. (A csoportos coachingról részletesebben ebben a blogposztban olvashattok.) Itt úgy fejlesztjük az egyént, hogy a csoport többi tagja mintegy erőforrásként szolgál. Együtt sírunk, együtt nevetünk, együtt járunk be mélységeket és magasságokat, közben folyamatosan visszajelezve egymásnak, támogatva egymást, segítve egymást a változási folyamatban, amin épp végigmegy valaki. Erőt merítünk egymásból, és erőt adunk egymásnak. Nagy hozadéka egy szervezetben a csoportos coachingnak, hogy olyan szintű támogatást és intimitást élnek meg a résztvevők munkahelyi közegben, amit egyébként nem tapasztalnak. Kialakul a résztvevők között egyfajta bajtársiasság, munkahelyi barátság.  Az egyik, szívemhez nagyon közel álló ügyfelünknél egy résztvevő azt fogalmazta meg, hogy karácsony-hangulata van ezeken az üléseken: hálás azért, hogy ezekkel az emberekkel így együtt, ennél a cégnél dolgozhat. Mi ez, ha nem megtartó erő?

team.png

Nézzük végezetül: a teamcoaching hogyan járul hozzá a megtartáshoz. (A teamcoachingról bővebben itt írtunk.)  Van itt egy érdekes paradoxon: egy teamcoaching-folyamaton átesni egy teamnek fájdalmas, egyben felemelő. Fájdalmas, hiszen szembesül a team mindazzal, amit eddig bőszen a szőnyeg alá sepert, a konfliktusok, amik mellett eddig elsunnyogott a csapat (és persze közben vitte az energiát a csapattagoktól), hirtelen reflektorfénybe kerülnek, és fel kell őket vállalni. Persze mindehhez ott van támogatónak két teamcoach, akik olyan légkört teremtenek, ahol mindezek megbeszélhetővé válnak. Akik segítik azt, hogy tudjon a team beszélgetni ezekről a problémákról, megtanítják a teamet igazi, játszmamentes, minőségi módon beszélgetni. Fájdalmas, mert a team szembesül mindazzal, ami a team jelenlegi és a team optimális teljesítménye között áll. És felemelő, mert közben eszközöket találnak és kezdenek el alkalmazni arra, hogy a teljesítményük legjavát tudják hozni. Ráadásul mindezt egy olyan légkörben, amiben jó lenni, egy olyan csapatban, ahová jó tartozni. Egy jól működő csapat megtartó ereje felbecsülhetetlen. Ide felkiáltójelet akarok tenni! Lehet, hogy sokszor a főnök miatt mennek el a kollégák, viszont az is biztos, hogy sokszor meg a csapat miatt maradnak ott. A teamcoachinggal ezt a jó csapatműködést célozzuk meg.

A coaching motiváló és megtartó erő, kétségtelenül. Azonban azt is fontos látnunk, hogy ezen túl, számos egyéb hozadéka van. Hisz alapvetően egy fejlesztési eszköz. S mint olyan, hozzájárul az egyén, a csapat, a szervezet előrelépéséhez. Hogy jobb legyen.

Szabó Tamara
Szervezetfejlesztő, tréner, coach

Hogy biztosan ne maradj le semmiről, kövess minket a közösségi médiában is: Facebook, LinkedIn, Meetup.com

süti beállítások módosítása