LEGACY - JÖVŐBIZTOS SZERVEZETEKET ÉPÍTÜNK

Legacy: A szervezetfejlesztés és mi

Amikor a csapatépítő tréning nem elég

2019. július 26. - Legacy Kft.

teamtime.jpgSzervezetfejlesztőként tapasztaljuk, hogy fejlesztői tapasztalat és tudás híján a vezetők elég sokáig tudnak abban hinni, hogy egy jól sikerült csapatépítés, ha jól érzi magát néhány óráig együtt a csapat, akkor annak hosszú távon érződik majd a hatása. Ez azonban nincs mindig így.

Nem is teljesen alaptalan ez a hipotézis, azonban vannak olyan jelenségek, amik, ha felütik a fejüket a teamben, akkor bizony a csapatépítő tréning már önmagában nem elég, ide bizony teamcoaching kell!

Patrick Lencioni modelljét, amiben a csapatok diszfunkcióit határozta meg bizonyára sokan ismeritek már. Szerinte öt olyan tényező van, aminek a hiánya a legnagyobb problémákat okozhatja az együttműködés eredményessége ellen.

piramis.jpg

Patrick Lencioni: Kell egy csapat (212. oldal)

A bizalom hiánya, a konfliktusoktól való félelem, a felelősségvállalás és az elköteleződés elmaradása, a számonkérhetőség hiánya és az eredmények figyelmen kívül hagyása egyenként is nagyon nagy károkat okoznak egy-egy teamben, azonban a rossz hír az, hogy sokszor kéz a kézben járnak és egyszerre, egy időben érhetők tetten.

A bizalom hiánya esetében az a helyzet, hogy nagyon nagy károkat okoz amiatt, hogy a hibázás lehetőségét, az esendőséget teljes mértékben kiirtja a rendszerből. Ez esetben nincs helye annak, hogy egy tag felvállalja, ha valami hibát követett el, vagy éppen nincs válasza egy adott kérdésre.

A félelem a konfliktusoktól eredhet önmagában félelemből, de akár szeretetből, sajnálatból is. Gondoljunk például egy olyan kollégára, vezetőre, aki ellentmondást nem tűrő megmondásaival irányítja a csapatot, ha bárki szembeszáll, akkor pedig addig magyarázza a saját és vélhetően szerinte egyedüli és legjobb megoldását, amíg azt mindenki beletörődve megveszi végül. Persze a háta mögött kibeszélik, hogy megint milyen erőszakos volt, de hát ő ilyen és vele nem is érdemes vitatkozni. Vagy mondjuk egy másik helyzetben egy olyan kolléga kapcsán, akit bármilyen okból sajnálunk, szánunk, visszük a hátunkon a feladatait, de hát olyan szerencsétlen, ne bántsuk már még mi is, inkább szenvedünk, a konfliktust és asszertív érdekérvényesítést nem vállalva. A konfliktusok fel nem vállalása egy borzasztóan káros látszatharmóniához vezet, amiben mindenki érzi, hogy valami nincs rendben, de végül is így is mennek a dolgok, szóval kényelemből inkább még hallgassunk, majd lesz valahogy ...

Az elkötelezettség hiánya létrejöhet látványosan is egy-egy tag által, de az igazán veszélyes jelenség az, ha némán beleegyezik valaki a döntésbe, de közben magában nem tud hinni benne. Mindez alapot adhat arra, hogy ha valami nem úgy sül el, akkor mondhassa, hogy na ugye nem hallgattatok rám, pedig én megmondtam, ti akartátok, hogy így csináljuk, pedig ...

Vezetőfejlesztőként azt is tapasztaljuk, hogy a számonkérés igazi kemény dió nagyon sok esetben a vezetők számára, mert kényelmetlennek, kellemetlennek érzik a szituációt. Érdekes, pedig a számonkérés, ellenőrzés alapvető vezetői feladatok, elvileg. Ami mindehhez hozzájárulhat az viszont az előbb említett csapat diszfunkciók, úgy, mint a bizalom hiánya, a félelem a konfliktusoktól és ezekből kifolyólag az elköteleződés hiánya, hiszen ami mellett láthatóan nincs a kolléga elköteleződve, azt nem is tudjuk számonkérni tőle. Innentől kezdve azonban a nem teljesítő csapattag lassan, vagy gyorsan, az sok mindentől függhet, de, az egészen biztos, hogy perifériára kerül, gyenge láncszemmé válik.

Valamennyi előzőekben említett probléma hozzájárul ahhoz, hogy a csapat és a benne lévő egyéni teljesítmények, eredmények elmaradoznak, sőt egy idő után a folyamatos magukkal kapcsolatos problémák boncolgatása miatt háttérbe is szorulnak. Késnek, halogatnak, kifogásokat gyártanak, megmagyarázzák mi az, ami miatt nem haladnak, és mindezekben nagyon is kreatívvá válnak a csapattagok. Nyilvánvalóan nem kell hozzá sok magyarázat, hogy ez nem igazán éri meg a cégnek.

teamissues.jpgSzerintünk ezenkívül még árulkodik a csapatok nem éppen eredményes, hatékony működéséről néhány tényező, lássuk:

  1. Ha nem tudják megmondani kvalitatív és kvantitatív adatok segítségével, hogy milyen eddigi kimagasló eredményeik vannak.
  2. Ha nem tudják megmondani, hogy mi az, ami a hosszú távú eredményességük alapja.
  3. Ha nincs a teamben pszichológiai biztonság.
  4. Ha nem jó a légkör a csapatban.
  5. Ha nem tudatosak abban, hogy kik is az ő stakeholdereik és azokat hogyan kezeljék.
  6. Ha ritkán, vagy akár soha nem néznek rá arra, hogy milyen is az ő együttműködésük minősége.
  7. Ha nem érzik a tagok a stabilitást.
  8. Ha nem érzik, hogy ebben a teamben ők kapnának fejlődési lehetőséget vagy elismerést akkor, ha ez megtörténik.

Ha az előzőekben taglalt jelenségek felütik a fejüket egy teamben, csapatban, szervezetben, ott bizony azt kell mondjuk, hogy nem lesz elég egy klasszikus csapatépítés, jó hangulattal, jó kis bográcsozással, többek között azért, mert ez tovább erősítheti a látszatharmónia fennmaradását. Itt bizony teamcoachingra van szükség.

teamcoaching.jpgA teamcoaching egy minőségi ugrás a klasszikus értelemben vett csapatépítő tréningekhez képest, hiszen egy jó buli helyett olyan tudatos és szerződéses keretek között zajló beavatkozás típusról van szó, amely révén a csapatok nagyon rövid idő alatt eredményesebbé válnak a céljaik elérése érdekében. A teamcoaching hatására a szervezet is eredményesebbé válik, és az egyének is jobban érzik magukat benne.

A teamcoaching során az egyének szintjén jelentkező, megfigyelhető problémákat a rendszer tünetének tekintjük, segítjük a csapatot a saját magukra – mint a rendszer egészére – vonatkozó felismerések megfogalmazásában és új, konstruktív működés megszilárdításában.

Fejlesztő szakemberi szempontból a teamcoaching a legösszetettebb munka: témára, viselkedésre és dinamikára egyszerre kell figyelemmel lenni. Nagyon izgalmas és felelősségteljes feladat! Emiatt is csináljuk szenvedéllyel!

Ha tudunk ebben segíteni, keress bátran minket!

Hasonló témájú korábbi írásaink:

Árváné Dr. Ványi Georgina
Szervezetfejlesztő, tréner, coach

Hogy biztosan ne maradj le semmiről, kövess minket a közösségi médiában is: Facebook, LinkedIn, Meetup.com

süti beállítások módosítása